Engerlingen bestrijden op een natuurlijke manier

Engerlingen zijn de larven van meerdere soorten kevers. Mogelijk heb je last van engerlingen van de meikever, de junikever en de julikever. Maar ook de larven van rozenkevers en taxuskevers zorgt vaak voor problemen in onze tuinen. Ze vormen niet allemaal een bedreiging voor je tuin. Zo zijn de larven van de neushoornkever onschadelijk voor alles wat groeit en bloeit in je tuin. Controleer eerst met welke soort larven je te doen hebt voor je ingrijpt. Schadelijke engerlingen kunnen heel wat schade aanrichten in je tuin. Om je gazon in ere te herstellen moet je deze engerlingen tijdig uitschakelen. Bij voorkeur op een natuurlijke manier.

Engerlingen herkennen

Om ze te kunnen bestrijden, moet je deze engerlingen uiteraard tijdig herkennen. Kale plekken in je gazon zijn mogelijk zichtbare sporen van de aanwezigheid van larven. Die eten de wortels van je gazon op zodat het gras uiteindelijk afsterft. Engerlingen of larven zijn wit of beige met een roestbruine kop en lichtbruine pootjes.

Engerlingen bestrijden

Deze schadelijke larven bestrijden doe je op een chemische of op een natuurlijke manier. Deze laatste methode verdient natuurlijk de voorkeur. De bestrijding vindt meestal plaats tussen begin juni en eind oktober, dan zorgen de larven voor de grootste schade. Daarom wordt aanbevolen om volgend jaar je gazon te beschermen tegen deze engerlingen.

Engerlingen natuurlijk bestrijden met aaltjes

Natuurlijk engerlingen bestrijden doe je met aaltjes. Deze microwormen of parasieten dringen in de engerlingen, verdoven en doden ze. Ze de dode engerlingen vermenigvuldigen ze zich snel ze en gaan ze terug op zoek naar nieuwe engerlingen. Makkelijker en doeltreffender kan niet. Met een sproeiertje dat je op je tuinslang kan aansluiten is het bestrijden van de engerlingen kinderspel. De sproeier vind je in alle tuincentra en is uitgerust met een mengbeker voor de aaltjes. En maar sproeien, en weg zijn de larven.

Kippenluis

Kippen kunnen last hebben van luizen, vlooien en mijten, zeker in de zomer. Vooral kippen of bloedluizen komen veel voor. Is je hok getroffen door kippenluis, dan raak je er niet makkelijk van verlost. Kippenluizen herken je makkelijk aan hun zes pootjes. Je hebt ze in vele soorten, gaande van de bruine lichaamsluis, tot de veerluis, de donsluis, goniodes, vleugelluis en kippenkopluis. Kippenluizen veroorzaken kaalheid, jeuk, onrust en eventueel bloedarmoede. Je raakt er alleen van af door de neten te verwijderen en daarna te behandelen met een insecticide. Maak ook grondig het kippenhok en de omgeving schoon. Vooral veren en verenstof bevatten veel luizen. Als daar niet tijdig iets aan gedaan wordt zal er snel herbesmetting optreden. Zorg ervoor dat de kippen regelmatig een fris bad kunnen nemen om het stof uit hun veren te verwijderen.