Natuur in de winter

De viburnum tinus wordt ook wel een sneeuwbal genoemd. Dit is een heester en komt uit de muskuskruidfamilie. Deze viburnum tinus kun je herkennen door het licht glanzend ovaal blad. Deze heester groeit in de winter. Het heeft een roze tot wit verkleurende bloei. De bloemkleur en de kleur van de bloemknoppen kunnen verschillen. De bloemen bestaan meestal uit 5 meeldraden. Daarnaast bestaat het ook uit 5 bloembladen. De eerste wit-roze bloemschermen kun je rond november al zien. 

Onderhoud

De viburnum tinus kun je het beste snoeien met een normale snoeischaar. De meeste mensen vinden het niet prettig om de viburnum tinus te snoeien. Dit komt doordat de viburnum tinus best hoog kan worden en veel mensen weten vaak niet hoe zij dit dan moeten snoeien. De beste manier is om met de snoeivorm mee te gaan. Hierdoor wordt het makkelijker om de viburnum tinus te snoeien. Het beste moment om dit te doen is aan het eind van het voorjaar. Hierdoor heeft de viburnum tinus genoeg tijd om te kunnen herstellen. 

Groeisnelheid

De viburnum tinus groeit gemiddeld zo een 20 tot 40 cm per jaar. De viburnum tinus groeit niet op elke soortgrond het beste. Je kunt het beste kiezen voor een vruchtbare grond. Daarnaast moet de grond goed doorlatend zijn. Hierdoor kan de viburnum tinus het beste groeien.