Over coaten, lamineren en kunst creëren

De titel van deze blog zal bij sommigen wellicht de wenkbrauwen doen fronsen. Coaten en lamineren zijn duidelijk aan elkaar verbonden als activiteiten van de klusser. Kunst creëren lijkt echter tot een geheel andere ambacht te horen. Toch zal deze blog inderdaad er een zijn voor de meest noeste klussers en de zweverigste kunstenaars. Zodra het eerste woord van de volgende zin onder ogen van kenners komt, zal het duidelijk zijn. Epoxy. Gaat er al een belletje rinkelen? Zo niet, geen zorgen. In deze blog leg ik uit hoe u met epoxy kunt coaten, lamineren én kunst creëren. Zowel beginners als professionals zullen hier hopelijk iets nieuws kunnen leren.  

Coaten en lamineren met epoxy

Eerst wil ik graag iets vertellen over de toepassingen van epoxy voor klussers. Epoxy bestaat uit twee componenten: epoxyhars en epoxyharder. Deze dienen door de gebruiker gemengd te worden voor gebruik in de verhouding 2:1. Epoxy heeft allerlei toepassingen, maar in de regel wordt het gebruikt om een coating aan te brengen op een oppervlak dat door de epoxy waterdicht wordt gemaakt, keihard is en beschermd wordt tegen krassen. Epoxy wordt bijvoorbeeld gebruikt als coating voor het dek van een boot. Aquariumfanaten gebruiken epoxy om hun zelfgebouwde aquarium waterdicht te maken. Surfers behandelen hun surfbord met epoxy om er een beschermende laag op aan te brengen. Maar ook voor de ondergrond in een dertiendozijns schuurtje is een epoxy-laag een veelgeziene toepassing.

Epoxy voor de creatieve uitspattingen van kunstenaars

Zoals gezegd wordt epoxy niet alleen gebruikt voor de hobby-projecten van klussers. Ook kan epoxy tot prachtige resultaten leiden als men het in een artistieke setting gebruikt. In dit geval wordt het Resin art genoemd. Bij resin art wordt aan de epoxy mengels van pigment en glitter toegevoegd. Om een idee te krijgen welke kunstzinnige uitspattingen met epoxy kunnen worden gemaakt, werp ik een blik op het assortiment van Mr. Boat. Op de website van Mr. Boat vindt men de pigmentpakketten Earth, Rainbow, Space en Gold. Dit laat al een beetje zien wat voor taferelen je met resin art kunt creeren. Het gaat om droomwerelden die de fantasie prikkelen. Woeste oceanen, verre sterrenstelsels en psychedelische reizen. De toepassingen van epoxy hadden hierdoor niet méér van elkaar kunnen verschillen. De klusser gebruikt het als coating voor de betonvloer van zijn garage. De kunstenaar gebruikt het om een reis door de diepste krochten van de ziel uit te beelden. Fascinerend spul dat epoxy!