Portugese tegels: cement of keramiek?

Wil je je huis een vrolijke en warme sfeer geven? Kies dan voor Portugese tegels! Hiermee haal je de Mediterrane sfeer in huis. Portugese tegels zijn in verschillende stijlen en met verschillende patronen te verkrijgen. Je kunt kiezen voor cementtegels of keramiek. In dit artikel vergelijken we de uitstraling, de duurzaamheid en het onderhoud van deze twee soorten Portugese tegels.

Uitstraling

Portugese tegels zijn oorspronkelijk gemaakt van cement. Daardoor hebben Portugese cementtegels ook een echt authentieke uitstraling. De keramische tegels zijn echter zo goed nagemaakt dat ze qua uitstraling nauwelijks te onderscheiden zijn. Wel zijn de cementtegels met de hand gemaakt, waardoor je soms kleurverschillen en afwijkingen ziet. Dit is bij keramiek niet het geval.

Duurzaamheid

Keramische tegels gaan langer mee dan cementtegels. Ze zijn namelijk voorzien van een glazuurlaag, waardoor er minder snel krassen, vlekken en schade door chemische middelen ontstaat. Wel is het zo dat een kras op een keramische tegel duidelijker zichtbaar is, omdat het klei dan zichtbaar wordt onder de glazuurlaag.

Onderhoud

Aangezien keramische tegels minder snel beschadigen, hoef je ze ook minder goed te onderhouden dan Portugese cementtegels. Daarbij trekt er door de glazuurlaag minder snel vuil in een keramische tegel, waardoor je oppervlakkig vuil niet altijd per direct hoeft weg te halen.